Filtriranje
WATCH-A-PORTER Facebook Instagram Youtube

BESPLATNA DOSTAVA ZA NARUDŽBE IZNAD 40 €

Košarica 0 0

TAG Heuer Carrera - rođenje legende

TAG Heuer Carrera - povijest urarstva na zapešću

Objavljeno: 28.02.2022

Godine 1962., Jack Heuer bio je gost utrke „12 Hours Race“ na Floridi. Heuer je bio službeni mjeritelj vremena na popularnoj trci. U razgovoru na utrci spomenula se Carrera Panamericana, utrka sličnog karaktera kao i dvanaestosatna utrka na kojoj se Jack nalazio. Carrera Panamericana je smatrana jednom od najopasnijih utrka na svijetu, a u svojih pet godina koliko je održavana poginulo je 27 sudionika. Ime utrke ga je toliko zaintrigiralo da je odmah po povratku u Švicarsku registrirao ime Heuer Carrera, naziv koji će kasnije postati poznati svim ljubiteljima automobila i urarskim entuzijastima.

ROĐENJE LEGENDE

 

Godinu dana nakon toga, Jack Heuer dizajnirao je prvi Heuer Carrera chronograph. Imao je dobro razvijen osjećaj za stil i sklonost modernom dizajnu. Doista, njegova je strast obuhvaćala kultni namještaj koji su osmislili Le Corbusier i Charles Eames, kao i suvremenu arhitekturu. Mnogi komentatori opisali bi Jacka Heuera kao estetu.

Imao je viziju za Carreru i bio je odlučan da bi trebala imati jasan i čist dizajn brojčanika. Jedna od njegovih ideja bila je posebno inspirirana. Plastični kristali postavljeni na satove u to vrijeme držali su se na mjestu pomoću zateznog prstena, povećavajući otpornost na vodu. Dok je većina kronografa sadržavala samo oznake na području glavnog brojčanika, Jack je odlučio primijeniti oznake od petine sekunde na zatezni prsten, čime je oslobodio više prostora za preostale oznake brojčanika.

 

Prva Heuer Carrera bila je bi-compax kronograf koji će utjecati na dizajn mnogih budućih modela. Neki kronografi Heuer Carrera sadržavali su tri manja brojčanika umjesto dva, međutim, svi su primjerci bili pretplaćeni na Jackovu prije spomenutu filozofiju 'jasnog i čistog' dizajna.

Dok je prvotna Heuer Carrera bila kronograf, naziv će se na kraju primijeniti na satove s tri kazaljke početkom 2000-ih koji su se pokazali izuzetno čitljivim.

Unatoč tome što je TAG Heuer Carrera postigla veliki uspjeh, Heuer nikada nije odmarao na lovorikama. Švicarska avangardna marka, željna unaprjeđenja, ponovno je pregledala model i doradila brojne sastavne dijelove.

INDEKSI sata

 

Na prethodnim verzijama TAG Heuer Carrere s tri kazaljke, indeksi su nalikovali skraćenim jednakokračnim trokutom, ali na najnovijim modelima indeksi su daleko složeniji i uključuju mnoštvo suptilnih detalja. Kada se gledaju s gornje strane, indeksi izgledaju pravokutni, međutim, kada se gledaju sa strane, oni su stepenasti, obuhvaćajući tri različite ravnine. Štoviše, indeksi se spuštaju prema dolje, usmjeravajući oči korisnika prema središtu brojčanika.

 

Neuobičajeno za sportski sat, indeksi su izbjegli luminiscentni tretman. Umjesto toga, dodir Super-LumiNove® nalazi se između indeksa i bezela, dajući prekrasan sjaj u uvjetima slabog svjetla.

Kada se gleda s gornje strane, dizajn indeksa ima sličnost s satnim oznakama viđenim na ranijim modelima TAG Heuer Carrere, međutim, kada se gledaju sa strane postoji prekrasna igra s razinama i svjetlom.

BROJČANIK

 

TAG Heuer Carrera Date 39 mm i Day Date 41 mm imaju brojčanike koji se razlikuju, kao i nijanse koje reflektiraju, ovisno o odabranoj boji brojčanika.

Na prethodnoj generaciji TAG Heuer Carrere s tri kazaljke, otvor za datum bio je postavljen na tri sata, međutim, s pojavom najnovije kolekcije, otvor se sada pomaknuo na šest sati, dajući uravnoteženiji, simetričniji izgled. Jedini model na kojem nije vidljiva ova promjena je TAG Heuer Carrera Day Date 41 mm koja nastavlja prikazivati svoje indikacije na tri sata. Obrub srebrne boje koji uokviruje naznake datuma ili datuma koristi se na svim modelima. Sada je vitkiji i ne strši iz brojčanika. Izgleda urednije i sofisticiranije.

 

Kada je Jack Heuer osmislio dizajn prve Heuer Carrere iz 1963. godine, ograničio je količinu teksta na brojčaniku. Doista, četiri riječi su sve rekle 'Carrera', 'Heuer' i 'Swiss Made'. Novi model ima novu tipografiju, manje teksta i novu verziju logotipa. Sve to rezultira izgledom koji je čist i "čitanje" sata kristalno je jasno.

Unutarnji bezel sada je ravniji i širi. Namjera je bila da sat izgleda “više nalik instrumentu, sličan brzinomjeru”.

KAZALJKE

 

Guy Bove (kreativni direktor TAG Heuera) je također istaknuo kazaljke za sate i minute koje su ugrađene u najnoviju tri kazaljke TAG Carrera. Kazaljke koje su cijelom svojom dužinom jednake širine prethodnog modela zamijenjene su sličnima koje su prvi put viđeni na Heuer Monacu iz 1969. godine.

 

Dobro definirani vrh svake kazaljke zajedno sa središnjom linijom koja prolazi kroz kazaljke ukazuje na zapis minuta i indeksira s točnošću poput lasera, pojačavajući percepciju preciznog mjerenja vremena.

Cilj tima za dizajn proizvoda bio je ovjekovječiti dugogodišnju reputaciju modela, a najnovije kazaljke uspješno igraju svoju ulogu.

BEZEL I LUGOVI

 

Bezel je sada postavljen više nego prije. Staklo od safirnog kristala je blago zakrivljeno i ima nakošeni rub. Ovim malim modifikacijama, dobili smo kombinaciju bezela i safirnog kristala koja djeluje sofisticiranije, ali i dalje ne djeluje prenatrpano.

 

Od svog osnutka TAG Heuer Carrera je uvijek imala vrlo prepoznatljive 'izrezane' lugove. Na novoj TAG Heuer Carrera s tri kazaljke, vrhovi lugova su dizajnirani kako bi naglasili složeniji, nagnuti profil. Štoviše, lugovi više ne završavaju kada stignu do okvira, već teku prema glavnom dijelu kućišta i zatim ga zaobilaze. Sve rezultira profilom s dvije vitke linije od nehrđajućeg čelika koje blago strše sa svake strane kućišta, dajući prirodniji, protočniji obris.

Kraćim lugovima, narukvica je integriranija i kao rezultat toga se lakše savija oko zapešća korisnika, poboljšavajući udobnost.

Gornja i donja površina lugova su polirane, dok su okomite strane kućišta brušene. Ova kombinacija površinskih tretmana je skuplja za izvođenje, ali kućištu daje raskošan izgled i dojam.

NOSITI TAG HEUER CARRERU

 

Što za kraj reći o ovom veličanstvenom satu?

Što reći o brandu koji uvijek traži više, ljepše i bolje? Kao što smo ranije napomenuli, TAG Heuer nikada nije odmarao na lovorikama. Još od 1860. godine teži isključivo unaprijeđivanju i napretku. U nijednom trenu nisu stali s inovacijama i uvijek su bili nepokolebljivi u potrazi za razvojem.

Riječima već spomenutog direktora Guya Bovea, on i njegov team nikad neće prekinuti sa željom da odlični satovi budu još bolji, a svaki novi sat to potvrđuje.

Cijelu TAG Heuer ponudu, uključujući Carreru pogledajte ovdje.

Komentari (0)
Ostavite vašu recenziju

Tvoj email neće biti objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar.
Trenutno nema komentara
Pretplatite se i ostvarite popust na sljedeću kupovinu!
Pretplatite se i ostvarite popust na sljedeću kupovinu!
Brza dostava 100% Sigurna kupnja Povrat i zamjene Česta pitanja