Filtriranje
WATCH-A-PORTER Facebook Instagram Youtube

BESPLATNA DOSTAVA ZA NARUDŽBE IZNAD 40 €

Košarica 0 0

ŠTO SU TO KOMPLIKACIJE SATA I ZAŠTO SU VAŽNE?

OVIH 10 KOMPLIKACIJA POKAZAT ĆE TI ZAŠTO SU SATOVI VIŠE OD UREĐAJA ZA PRIKAZ VREMENA

Objavljeno: 28.08.2023

Dijamanti su možda čovjekovi najbolji prijatelji, ali kada su ljubitelji satova u pitanju, onda su to komplikacije.

Kao što i svaki komad odjeće ima svoju namjenu, tako i svaki sat ima svoju komplikaciju koja ga izdvaja, ali i čini korisnim za određene aktivnosti. No, moramo priznati, upravo su te komplikacije ono što satove čini zanimljivima. One im daju osjećaj posebnosti i dozu sofisticiranosti.

No, što su uopće komplikacije?

Radi se dodatnim funkcijama koje, uz standardno mjerenje vremena, satu daju posebne mogućnosti.

Mogu biti poprilično jednostavne, ali isto tako mogu biti veoma tehnički zahtjevne. Da više ne duljimo, vrijeme je da ti predstavimo 10 komplikacija koje svaki ljubitelj satova mora znati.

1. DATUM

 

 

Kada su urari usavršili mehanizme do granica mogućnosti, odlučili su se pozabaviti drugim područjima sata i učiniti ga još boljim suputnikom kroz dan. Tako su došli na ideju funkcije datuma, što je ujedno i prva komplikacija ikad dodana.

Najčešće je možeš vidjeti na poziciji tri, a pojedini satovi čak imaju i malo povećalo iznad brojke kako bi se lakše očitala. Oni malo luksuzniji modeli mogu imati posebnu kazaljku za datum te dane u mjesecu postavljene iznad klasičnih indeksa, a kazaljka je usmjerena na tekući dan.

Podešava se laganim izvlačenjem krunice u prvu poziciju (ne do kraja kao kada se podešava vrijeme).

Moraš paziti na dnevni interval. Naime, kada kazaljke dva puta naprave krug preko cijelog brojčanika, to se računa kao jedan dan. Zbog toga, tijekom podešavanja, mehanizam automatski prebaci datum na dan poslije jer registrira da je prošla ponoć.

Naravno, nema smisla da čekaš ponoć kako bi tvoj sat bio ispravno podešen, ali postoji mali trik kako da ponoć dovedeš sebi.

Recimo da želiš svoj datum podesiti na 10. dan u mjesecu. Tada ćeš izvući krunicu u prvu poziciju i zakretati je dok ne dođeš do devetog dana. Potom ćeš je izvući do kraja kao da ideš podesiti vrijeme. Tada ćeš okretati krunicu sve dok se datum sam ne pomakne. Nakon toga, možeš normalno podesiti svoje vrijeme.

Ako ovo radiš iza 12 sati, pazi da napraviš dodatan krug kako bi mehanizam prepoznao da je prošlo podne.

No, treba biti oprezan da se sat ne podešava između 21 sat i 3 sata zbog mogućnosti oštećenja mehanizma. Kada se datum mijenja u navedenom vremenu može doći do problema jer sat sam počinje raditi na promjeni datuma unutar mehanizma, a taj proces traje od 21 navečer do 3 ujutro. Upravo zato nije dobro da se to još dodatno radi ručno jer tako dolazi do nepotrebnog opterećenja u mehanizmu.

 

2. DAN-DATUM

 

 

Slično kao i prethodna komplikacija, radi se o jednostavnoj funkciji koja uz datum, pokazuje i dan u tjednu.

I onda neki kažu da su pametni satovi dominantniji…

Šalu na stranu, satovi s dan-datum komplikacijom veoma su korisni i najčešće imaju ulogu tzv. „everyday sata“, odnosno sata kojeg možeš nositi svaki dan bez puno razmišljanja hoće li odgovarati tvojim dnevnim obavezama kao što su odlazak na posao, kava nakon radnog vremena i tako dalje.

3. GMT

 

 

GMT (Greenwich Mean Time Zone) omogućuje satu da pokazuje vrijeme u više vremenskih zona.

U početku su ove satove koristili piloti koji su, zbog prirode svog posla, često mijenjali vremenske zone. GMT funkcija omogućavala im je da su uvijek u toku s vremenom. Danas ih koriste i osobe koje puno putuju ili koje rade s klijentima iz različitih vremenskih zona.

Premda je glavna zadaća GMT sata da olakša praćenje vremena dva područja istovremeno, veoma je popularan i kod kolekcionara koji možda i ne putuju toliko puno, ali jednostavno ga žele imati u svojoj kolekciji, pogotovo oni koji imaju strast prema vintage satovima.

Podešavanje može varirati od modela do modela, ali sve što trebaš napraviti je postaviti redovno vrijeme, a dodatnu kazaljku podesiti da pokazuje vrijeme u drugoj željenoj zoni.

Danas ih proizvode brendovi u svim cjenovnim kategorijama, uključujući Seiko, TAG Heuer, Longines itd.

 

 

Postoje i modeli koji prikazuju čak tri vremenske zone, npr. Longines Spirit Zulu Time. Spomenuti sat, kao i oni slični njemu, imaju rotirajući bezel na kojem je prikazano 24-satno vrijeme. Nakon podešavanja kazaljki, bezel se rotira dok se ne namjesti treća vremenska zona.

4. SVJETSKO VRIJEME

 

 

Ova komplikacija ide korak dalje i za razliku od GMT funkcije, koja pokazuje vrijeme u dvije ili tri vremenske zone, world time satovi omogućuju prikaz svih vremenskih zona.

GMT ima dodatnu kazaljku, ali satovi s funkcijom svjetskog vremena imaju nazive svih svjetskih gradova prema kojima se podešava vremenska zona, a samo podešavanje također ovisi o modelu.

Kao i satovi s GMT komplikacijom, idealni su za one koji često putuju, bilo da je riječ o avanturistima, pilotima, poslovnim ljudima i tako dalje.                                                           

5. KRONOGRAF

 

 

Vjerojatno jedna od najpoznatijih funkcija, kronograf satovi veoma su popularni kod ljubitelja automobila, što i nije iznenađujuće s obzirom na to da su automobili i ova komplikacija usko povezani.

Kronograf je zapravo štoperica koja se nalazi na satu i potrebu za ovim dodatkom na satu proizvela je želja za mjerenjem brzine.

U 19. stoljeću, ovi satovi koristili su se prvenstveno u astronomiji kako bi se izmjerila brzina kretanja nebeskih tijela u svrhu razvijanje nautičke navigacije. Kako se s vremenom prepoznala njihova funkcionalnost, počeli su se koristiti u konjičkim utrkama, a upravo to je nekako i nagovijestilo njihovu budućnost.

Samo jedno stoljeće kasnije i kronograf satovi su postali neizbježan dio kada su u pitanju utrke automobila.

Možda jedan od najpoznatijih satova koji objedinjuje ova dva svijeta je TAG Heuer Monaco kojeg je Steve McQueen nosio u filmu „Le Mans“.

Kronograf satovi obično, uz krunicu, imaju dva dodatna gumba s kojima se pokreće štoperica ( s gornjim se pokreće i zaustavlja, a s donjim se vraća u početnu poziciju). Iako ih se prepoznaje po spomenutim gumbima, mogu biti i tzv. „monopusheri“ koji ove radnje imaju samo na krunici.

6. MJESEČEVE FAZE

 

 

Vraćamo se do samih početaka mjerenja vremena, a to je određivanje pozicije nebeskih tijela jer ova komplikacija pokazuje u kojoj se fazi nalazi Mjesec.

Mjesečeve faze su i estetski veoma privlačan dodatak na brojčaniku, ali treba razlikovati satove koji imaju običnu dan-noć funkciju od onih pravih tzv. Moonphase satova. Razlika je u tome što oni koji na brojčaniku imaju Sunce u jednom, a Mjesec u drugom djelu dana, zapravo prikazuju koje je doba dana, dok Moonphase satovi pokazuju samo poziciju Mjeseca.

Iako se ne čini tako praktična kao druge komplikacije na ovoj listi, svakako je jedna od vizualno najljepših.

7. INDIKATOR REZERVNE SNAGE RADA

 

 

Svaki mehanički sat, bio on automatik ili onaj koji se navija ručno, ima određeni interval do sljedećeg navijanja. Kod satova s automatskim mehanizmom, to vrijeme se produžuje nošenjem, ali kod satova koje treba navijati ručno, ovo je veliko olakšanje.

Indikator rezervne snage rada pokazuje koliko još ima do sljedećeg navijanja. Na brojčaniku se nalazi ljestvica koja ide od F (sat je navijen do kraja) do E (satu je potrebno novo navijanje).

Što se tiče samog vremena svakog intervala, to ovisi o modelu. Na primjer, Tissot PRX Powermatic 80 ima 80 sati rezervne snage rada, dok Seiko Presage GMT ima 40 sati rezervne snage rada.

Važno je da budeš oprezan s krunicom jer kada osjetiš da se počne teže vrtjeti, to je znak da trebaš stati s navijanjem. Ono što se zna dogoditi je da osoba pomisli „što više puta okrenem, to će sat duže raditi”. Ovo je opasna zabluda po sat jer, kao što smo rekli, svaki sat ima svoju rezervu, a to znači da se može i naviti do određene razine, a sve nakon toga može rezultirati oštećenjem mehanizma.

8. GODIŠNJI KALENDAR

 

 

Sada već dolazimo do malo kompliciranijih funkcija. Započeli smo ovu listu s funkcijom datuma, ali godišnji kalendar ovu jednostavnu komplikaciju dovodi do potpuno nove razine i čini je izuzetno složenom.

Ovi satovi donose dan – datum, ali i dan – noć u jednom.

Kao što samo ime komplikacije govori, ovaj sat je potrebno podesiti jednom godišnje, najčešće krajem veljače. Kod većine satova, kada se podešava datum od mjeseca do mjeseca, ako je bilo samo 30 dana u kalendaru, sat će automatski preokrenuti na 31. dan, što zahtijeva dodatno ručno podešavanje. No, ako sat posjeduje ovu komplikaciju, mehanizam će prepoznati svaki mjesec i pomaknuti datum ispravno.

Postoji i jedan korak više, a to je komplikacija koja zahtijeva samo jedno podešavanje u 100 godina, a više o njoj možeš saznati u nastavku...

9. VJEČNI KALENDAR

 

 

Ono što ovu komplikaciju čini posebnom je to nakon što se jednom podesi, sljedeće podešavanje nije potrebno sve do 2100. godine. Satovi s vječnim kalendarom uzimaju u obzir sve pa čak i prijestupne godine.

Kada i dođe 2100. godina, pojedini brendovi, kao npr. IWC, olakšavaju sam proces ponovnog namještanja. Uz sat se dobije epruveta s dodatnim diskovima koje urar može ugraditi kada za to dođe vrijeme. Nakon toga, sljedeće podešavanje nije potrebno sve do 2200. godine, kada se ovo sve treba napraviti ispočetka.

Ako ti se ovaj sat čini zanimljiv, onda imaj na umu da je unutar njega, u samom mehanizmu, dodatnih 100 – 200 dijelova koji omogućuju ovoj komplikaciji da uspješno obavlja svoj posao. Naravno, ovakvo nešto zahtijeva i preciznost, ali i iskustvo jer izrada sata s ovom komplikacijom traje čak nekoliko mjeseci.

10. TOURBILLON

 

 

Ono što je počelo kao tehničko poboljšanje svojeg vremena, danas je preraslo u jednu od najprestižnijih komplikacija.

Glavna zadaća tourbillona je smanjiti utjecaj gravitacije na mehanizam sata jer zbog gravitacijske sile, balansni kotač i opruga mogu pogriješiti što utječe na točnost sata.

Sam tourbillon sastoji se od nekoliko komponenti koje se vrte oko svoje osi, a spojene se u jednu cjelinu. U prosjeku se napravi jedan okret u minuti i okretanjem se neprestano mijenja orijentacija balansnog kotača čime se umanjuje utjecaj gravitacije na točnost sata.

Kao što smo rekli, ova komplikacija smatra se jednom od najprestižnijih i zato ove satove krasi visoka cijena, ali sasvim opravdano jer vještina i iskustvo urara koji je zadužen za izradu sata s ovom funkcijom treba biti izuzetno.

ZAŠTO SU KOMPLIKACIJE TAKO POSEBNE?

 

 

Svaka od ovih komplikacija, bila jednostavnija ili složenija, nije laka za napraviti i kao što se ljudi dive umjetničkim djelima kao što su slike, poznate skladbe i slično, satovi su također umjetnost. Jedina je razlika što ovu umjetnost svaki dan nosiš na ruci. Upravo zato je važno da taj sat bude prilagođen tvom stilu i potrebama.

Ako imaš dodatnih pitanja ili trebaš savjet, slobodno kontaktiraj našu korisničku službu na broj telefona +385 1 8008 075 ili na mail adresu [email protected].

Naši stručni i ljubazni djelatnici će rado odgovoriti na sva pitanja i pomoći ti u odabiru.

Komentari (0)
Ostavite vašu recenziju

Tvoj email neće biti objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar.
Trenutno nema komentara
Pretplatite se i ostvarite popust na sljedeću kupovinu!
Pretplatite se i ostvarite popust na sljedeću kupovinu!
Brza dostava 100% Sigurna kupnja Povrat i zamjene Česta pitanja

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .
Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.
U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.
 

Sendgrid

Google ecommerce
Facebook pixel
Crazy Egg
HotJar
Adroll
Glami