Filtriranje
WATCH-A-PORTER Facebook Instagram Youtube

BESPLATNA DOSTAVA ZA NARUDŽBE IZNAD 40 €

Košarica 0 0

Mehanizam sata – Mehanički, automatski i quartz satovi

Koji je najbolji odabir za vas?

Objavljeno: 25.02.2022

Mehanizam je, najjednostavnije rečeno, ono što pokreće svaki sat.

Većina urarskih kompanija kupuje ili cijeli mehanizam ili dijelove mehanizma od drugih tvrtki. No postoji nekoliko proizvođača koji sami izrađuju vlastite mehanizme bez uključivanja drugih tvrtki. Takvi satovi, koji su „od početka do kraja“ proizvedeni unutar iste urarske kompanije, u pravilu su skuplji i vrlo traženi zbog svoje ekskluzivnosti.

VRSTE MEHANIZAMA SATOVA

 

Postoje tri glavne podjele satova prema vrsti mehanizma – mehanički, automatski i kvarcni.

U ovom tekstu ćemo vam objasniti njihovu razliku, kako njihove značajke utječu na cijenu, održavanje i životni vijek sata te koji od navedenih mehanizama će nabolje odgovarati vašim potrebama.

 

 

Mehanički i automatski mehanizmi su sastavljeni samo od mehaničkih dijelova poput zupčanika i opruga. Kvarcni mehanizmi imaju električni krug i zahtijevaju bateriju za rad, ali mogu imati i neke mehaničke dijelove. Mehanički satovi su daleko skuplji od onih na baterije jer su puno zahtjevniji za izradu i održavanje.

Iako su satovi na baterije točniji, gotovo svi kolekcionari i poznavatelji preferiraju mehaničke satove jer ti mehanizmi predstavljaju vrhunac gotovo 600 godina profinjenosti, stručnosti i izrade.

MEHANIČKI SAT

 

Mehanički satovi sadrže najstariji tip satnog mehanizma i datiraju još iz 16. stoljeća. Danas ih se može pronaći u vrlo skupim i kolekcionarskim satovima.

Ovaj tip mehanizma se dijeli na dva podtipa – satovi na ručno navijanje i automatski satovi. O automaticima ćemo reći više u drugom dijelu teksta, a trenutno ćemo se fokusirati na najtradicionalniji mehanizam u povijesti urarstva.

Zamršeni mehanizam ovih satova često se može opisati samo kao umjetnost. Zapravo, uz neke mehaničke satove čitanje vremena postaje naknadna misao, a prvenstveno ih se vidi kao kolekcionarske predmete.

 

 

Kako bi mehanički sat radio, potrebno ga je svakodnevno ručno navijati kako bi se osigurala potrebna pokretačka energija. Ovi satovi nisu tako precizni kao moderni kvarcni satovi, ali njihovi vlasnici ih preferiraju zbog individualnog pristupa u njihovoj izradi. Zbog visoke razine umijeća kojim je potrebno raspolagati kako bi se izradio mehanički sat na ručno navijanje te vremena uloženog u cijeli proces, shvatit ćemo zašto su skuplji i u urarskom svijetu cjenjeniji od kvarcnih satova.

Odstupanje od točnosti vremena iznosi otprilike 25 sekundi na dan (ovisno o brandu i modelu sata).

Većina mehaničkih satova zahtijeva kompletan servis svakih 4-5 godina, ovisno o specifikacijama proizvođača. Ovaj servis uključuje potpuno rastavljanje sata i njegovog mehanizma, čišćenje, podmazivanje, sastavljanje mehanizma i sata. U tom procesu mijenjaju se svi istrošeni dijelovi koji mogu utjecati na rad mehanizma.

Postoji nekoliko važnih uputa za ručno navijanje. Sat treba navijati sve dok ne osjetite napetost ili zatezanje krunice. Ako sat nastavite navijati preko ove točke, može doći do oštećenja mehanizma. Također, sat treba skinuti sa zapešća prije navijanja ili podešavanja. Ako to ne učinite, doći će do oštećenja mehanizma i krunice.

Prednosti mehaničkih satova

 

Dugovječnost – dobro izgrađen mehanički sat će uz odgovarajuću njegu trajati generacijama.

Baterije – Ne morate brinuti o zamjeni baterije. Brojni vlasnici smatraju da je ručno navijanje mehaničkog sata ritual koji samo dodaje na vrijednosti ukupnom iskustvu nošenja.

Estetika – mehanički satovi često imaju prozirno kućište na stražnjoj strani koje pruža jasan pogled na fascinantne rotacije i oscilacije malih dijelova mehanizma.

AUTOMATSKI SATOVI

 

Automatski sat, koji se još naziva samonavijajući sat ili automatik, sadrži vrstu mehaničkog mehanizma koji je prvi put plasiran na tržište početkom 20. stoljeća.

Sat se sam navija dok se nosi na zapešću, čime se eliminira potreba za svakodnevnim ručnim navijanjem. Drugim riječima, vi i vaše kretanje ste sami izvor energije za vaš automatik. Pomicanjem ruke na kojoj ga nosite, pokrećete mehanizam za automatsko navijanje u satu.

Međutim, ako se ne nosi neko vrijeme, sat će se zaustaviti i zahtijevati ručno navijanje.

Odstupanje od točnosti vremena iznosi otprilike 25 sekundi na dan (ovisno o brandu i modelu sata).

Kako je spomenuto kod mehaničkih satova, automatici također zahtijevaju kompletan servis svakih 4-5 godina, ovisno o specifikacijama proizvođača. Ovaj servis uključuje potpuno rastavljanje sata i njegovog mehanizma, čišćenje, podmazivanje, sastavljanje mehanizma i sata. U tom procesu mijenjaju se svi istrošeni dijelovi koji mogu utjecati na rad mehanizma.

 

Prednosti automatskih satova

 

Dugovječnost – dobro izgrađen mehanički sat će uz odgovarajuću njegu trajati generacijama.

Baterije – Ne morate brinuti o zamjeni baterije. Brojni vlasnici smatraju da je ručno navijanje mehaničkog sata ritual koji samo dodaje na vrijednosti ukupnom iskustvu nošenja.

Jednostavnost korištenja – nije potrebno svakodnevno navijanje sata. Uz redovitu upotrebu, sat nastavlja raditi.

Estetika i veličina – dok su mehanički satovi obično relativno osjetljivi i tanki, automatski su modeli općenito deblji zbog dodatnih rotora. Znak visokokvalitetnog mehaničkog sata je u težini - osjeća se da je težak na dlanu.

QUARTZ SATOVI

 

1969. godine, japanski urari branda Seiko predstavili su kvarcni mehanizam. Lansiranje ove nove tehnologije bilo je veliki izazov za tradicionalne urarske kompanije koje su se oslanjale na mehanički mehanizam za pokretanje svojih satova.

Kako bi odgovorili na nove zahtjeve tržišta, većina etabliranih tvrtki je ponudilo vlastite verzije kvarcnih satova, započevši eru ručnih satova na baterije.

 

 

Kvarcni mehanizam koristi bateriju kao izvor napajanja i ne treba navijanje kao mehanički sat. Uz to, ova vrsta mehanizma najtočnije pokazuje vrijeme.

Unutar sata, baterija šalje električnu energiju kvarcnom kristalu kroz elektronički krug. Kristal kvarca oscilira (vibrira naprijed-natrag) na preciznoj frekvenciji: točno 32768 puta svake sekunde.

Krug broji broj vibracija i koristi ih za generiranje redovitih električnih impulsa, jedan u sekundi. Ti impulsi zatim okreću zupčanike koji vrte kazaljke.

Ovi satovi imaju veoma precizne mehanizme i ne zahtijevaju gotovo nikakvo održavanje. Iznimka je, naravno, povremena zamjena baterije. Često su cjenovno povoljni budući da ih pogone baterije i imaju samo nekoliko pokretnih dijelova.

Uobičajeno, baterija na kvarcnom satu traje između 12 i 24 mjeseca prije nego što je treba zamijeniti. Nakon što baterija prestane raditi, vrlo je važno zamijeniti ju što je prije moguće jer neispravna baterija može ispuštati kiselinu i trajno oštetiti mehanizam.

Odstupanje od točnosti vremena iznosi otprilike 15 sekundi na mjesec (ovisno o brandu i modelu sata).

 

Prednosti kvarcnih satova

 

Točno mjerenje vremena – kvarcni mehanizam ima najmanja odstupanja od točnog mjerenja vremena i osigurava vrhunsku točnost.

Jednostavan za korištenje – kvarcni satovi se napajaju baterijama i ne zahtijevaju ljudsku intervenciju da bi nastavili raditi.

Jednostavno održavanje – mali broj pokretnih/mehaničkih dijelova i prisutnost baterije osiguravaju manju potrebu za održavanjem kvarcnih satova.

Povoljnija cijena – mehanički i automatski satovi zahtijevaju veću vještinu i više sati za izradu. Kvarcni satovi stoga imaju pristupačnije cijene.

Trajnost – kvarcni sat ima manje pokretnih dijelova koji bi mogli zahtijevati popravke, što ga čini izdržljivijim od mehaničkog sata.

 

Ako niste sigurni koji je sat najpogodniji za vaše potrebe, pozivamo vas da kontaktirate našu korisničku službu na broj telefona 018008075 ili na mail adresu [email protected].

Naši stručni i ljubazni djelatnici će rado odgovoriti na sva vaša pitanja i pomoći vam u odabiru. :)

Komentari (0)
Ostavite vašu recenziju

Tvoj email neće biti objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar.
Trenutno nema komentara
Pretplatite se i ostvarite popust na sljedeću kupovinu!
Pretplatite se i ostvarite popust na sljedeću kupovinu!
Brza dostava 100% Sigurna kupnja Povrat i zamjene Česta pitanja

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .
Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.
U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.
 

Sendgrid

Google ecommerce
Facebook pixel
Crazy Egg
HotJar
Adroll
Glami